Jeugdgezondheidszorg in tijden van corona

Pandemie, lockdown, coronamaatregelen: al deze dingen hebben invloed op ons bestaan anno 2021. De samenleving in een ander tempo met opeens andere patronen. Wat is dan belangrijk? Vasthouden aan waarden die voorheen ook als een paal boven water stonden. Waarden als beschikbaarheid van de jeugdgezondheidszorg, veiligheid van kinderen en gezondheidsbevordering.

Beroepspraktijk
Cruciaal om juist in deze tijd zichtbare Jeugdgezondheidszorg te bieden, met andere woorden: ‘present’ zijn om eerder genoemde waarden concreet te maken. Dat houdt voor mijn beroepspraktijk in: regelmatig in contact blijven met IB-ers op scholen om kwetsbare leerlingen in het vizier te houden of te krijgen. Maar ook de samenwerking zoeken met sociale wijkteams over ouders en kinderen die aandacht behoeven. Spreekuren  vinden plaats via beeldbellen en zorgoverleggen kunnen digitaal heel efficiënt doorgaan.

Mentale weerbaarheid
In telefonische consulten met ouders werk ik aan de mentale weerbaarheid van kinderen door te vragen naar wat er wél goed gaat. Ik bespreek en maak samen met de ouder of het kind een inschatting van de beschermende – en de risicofactoren. Wat heeft een ouder nodig om gezond voorbeeldgedrag te tonen in de opvoeding? Ervaart een ouder vertrouwen in de opvoeding? Hierbij komen de kerntaken van de jeugdgezondheidszorg om de hoek kijken als adviseren, monitoren van de ontwikkeling, normaliseren (= ontwikkelingsgerichte informatie geven) en zo nodig verwijzen naar passende interventies.

Intrinsieke motivatie
Mijn intrinsieke motivatie vind ik in de presentiebenadering van Prof. dr. A.J. Baart: ‘Goede zorg ontstaat vanuit het zorgvuldig aansluiten bij en afstemmen op de ander, en op wat hij of zij nodig heeft.’ Dat betekent dus aansluiten bij de taal en de leefwereld van de ouder. Vanuit dit vertrekpunt kan ik in de Public Health met liefde en passie mijn vakkennis over mentale weerbaarheid tot nurse practice maken.